Milí zákazníci, objednávky vytvořené 24. 3. - 1. 4. 2024 mohou mít zpoždění s odesláním. Děkujeme za Vaši trpělivost a pochopení.

Výhody profesionálních čisticích produktů

Oslovili jsme vedoucí několika školních jídelen s dotazem, jaké prostředky používají k sanitaci v jejich provozu. Přinášíme vám široký výčet produktů z provozů čtyř školních jídelen, abyste i vy měli možnost objektivního posouzení a srovnání s prostředky, které používáte ve svých provozech. Dále se zaměříme, na co si při výběru čisticích prostředků a dezinfekcí dát pozor a podíváme se na výhody profesionálních produktů.

Na každodenní úklid používají následující produkty:

Mytí nádobí – Cif, Jar.

Na mytí podlah - Lavona, Mr. Proper, Milit, Pulirapid se čpavkem, Mazlavé mýdlo, Real, Dezon na podlahy.

Čištění sporáků, konvektomatů, odmašťování hrnců - Milit a Dixi, Soda krystalická, Žabka – změkčovač na odmašťování hrnců.

Do přípravny masa na plochy - Jar expert odmašťovač.

Dezinfekce - Savo Original, Sanytol, Savo proti plísním, Frosch.

Dezinfekce pracovních ploch – Sanytol, Desprej a Alcodes.

Dezinfekce umyvadel + WC (v denní místnosti) - Domestos

Octový čistič na lednice, odpadkové koše, obklady a vodovodní baterie. Mytí oken – Clin, Iron.

 

Snahou celého vzdělávání v oblasti školních jídelen a školního stravování je přinést odborné rady do praxe s cílem připravit pro strávníka nejen chutná jídla, ale také zdravá.

Tato skutečnost velmi úzce souvisí s možnou kontaminací jídel chemikáliemi, které se používají právě k čištění. Kontaminace vzniká nevhodným použitím nebo nesprávným výběrem čisticích prostředků, které nejsou vhodné pro použití v kuchyních. Dobře provedená sanitace znamená zabránění přenosu škodlivých mikroorganismů a také chemických látek z úklidu. Výběr produktů vhodných do potravinářských provozů je proto správným krokem k čištění kuchyní.

Z praxe víte, jaké čisticí prostředky používáte a na co jste zvyklí například i z domácnosti. Ve školních kuchyních a především v těch velkokapacitních je běžné, že používáte profesionální vybavení a přístroje, které vám šetří čas, práci a jsou funkční. Používáte také profesionální čisticí prostředky, které nabízí podobné úspory a výhody? Právě ve školních kuchyních má výběr těchto čistidel svoje opodstatnění.

U velkokapacitních kuchyní je běžné, že používáte profesionální vybavení a přístroje, které vám šetří čas, práci a jsou funkční. Používáte také profesionální čisticí prostředky, které nabízí podobné úspory a výhody?

Obzvláště v tuto dobu, kdy se situace přizpůsobuje koronavirové epidemii, je dezinfekce důležitá. Zcela upřímně, například čištění octovou vodou nemá takovou účinnost jako profesionální dezinfekce.

Základem dezinfekcí je jejich účinnost. Musíme znát:

  • Proti čemu jsou účinné (bakterie, plísně, kvasinky, viry).
  • Na jaké povrchy je lze použít.
  • Při jaké teplotě a za jakých podmínek působí.
  • Jaká je nezbytná doba působení.
  • Zda se zakoupený dezinfekční produkt ředí nebo je již k přímému použití.

Dále potřebujeme, aby čištěná plocha byla omytá, tedy bez velkých zbytků potravin nebo jiného znečištění, které by mělo negativní vliv na účinnost dezinfekce.

  • Budeme-li dezinfikovat plochy s velkým nánosem vodního kamene, je nutné vodní kámen nejprve rozpustit čističem.
  • Mastné plochy, nánosy připečených zbytků narušíme např. kartáčem a rozpustíme odmašťovačem.
  • Nikdy nemíchejte dezinfekci a čistič dohromady. Máme-li dezinfekci, nikoli dezinfekční čistič, musíme přípravky použít odděleně. Nejprve se plocha omyje čisticím přípravkem, poté je nutný oplach čistou vodou a teprve následně se provede samostatně dezinfekce. Smícháním dezinfekce a čistidla mohou vzniknout nebezpečné látky. V praxi se často setkávám s tímto zdraví škodlivým postupem. Pracovníci se domnívají, že mixováním více přípravků vytvoří účinnější prostředek, bohužel si tímto v první řadě kazí své zdraví. Velmi často se míchá přípravek Savo například s Jarem nebo Domestosem. Na etiketě produktu Savo se ovšem dozvíte, že se nesmí s ničím jiným míchat, protože se uvolňuje nebezpečný chlór, který narušuje vážným způsobem dýchací ústrojí.
  • Jednodušším řešením jsou čisticí dezinfekce s vlastnostmi odmaštění nebo rozpuštění vodního kamene při současné dezinfekci. Tedy dvě funkce - čištění a dezinfekce - jsou vlastnostmi jednoho produktu. U těchto přípravků je zpravidla nutný oplach čistou vodou tam, kde manipulujeme s potravinami.

Podíváme se nyní na výhody, které nabízí profesionální čisticí a dezinfekční prostředky:

  1. Základní a přesné informace o použití, které byste měli mít od dodavatele nebo výrobce k dispozici. Jedná se o bezpečnostní listy a technické listy, z nichž se dozvíte, jaké podmínky a postupy se mají dodržet, aby dezinfekce byla skutečně účinná. Špatnými postupy se tvoří větší problémy. Například nedodržením doporučeného dávkování se tvoří biofilmy a vzniká rezistence mikroorganismů.

U běžně dostupných produktů z drogérií se mnohdy nedozvíme podrobnější informace, které bychom měli znát. Bezpečnostní list zde není nabídnut jako součást produktu a vy si jej musíte dohledat. U profesionálních prodejců jsou tyto dokumenty často dostupné na jejich webu.

  1. Pracovní postup a vhodnost použití. Jelikož sledujeme mnoho hledisek, co dezinfekce umí, a ne vždy se vše vleze na etiketu malého balení, potřebujeme doplňující dokumenty, kterými jsou nejen bezpečnostní, ale také technické listy. V technickém listu se dozvíme o vhodnosti použití na různé materiály, které čistíme, či data o tom, zda je dezinfekce schválená do potravinářství. Získáme také informace, jaký musí být zachován postup během dezinfikování a po něm (např. oplach vodou).

Nejen u profesionálních, ale i u běžně prodávaných produktů musíme znát, kde je můžeme a kde je naopak nesmíme použít. Například chlórové přípravky nesmí být používány na linoleum. Domestos nebo Fixinela obdobně jako produkty s vůněmi jsou někdy použity u kuchyňských ploch, přestože jsou určeny do sanitárních prostor a WC a do potravinářského sektoru nepatří.

  1. Ředění a doba působení jsou hlavními argumenty, které mají vliv nejen na účinnost, ale také na ekonomickou stránku úklidu.

Profesionální produkty jsou zpravidla koncentrované a jsou určeny k ředění. To zaručuje jejich vysokou účinnost jak při čištění, tak při dezinfekci.

  • Doporučená koncentrace roztoku z profesionálních produktů je většinou kolem 1-5% (může se lišit). Ředěním tak z jednoho litru koncentrátu získáme až 100 litrů roztoku.
  • Běžně dostupné dezinfekce jsou méně koncentrované, musíme použít 1-2 litry produktu Savo original k 9 litrům vody (zhruba 15% koncentrace) viz etiketa produktu Dezinfekce povrchů: Na podlahy, kuchyně, sanitární předměty a sanitární keramiku použijte roztok 2 l přípravku Savo original a 9 l vody, nechte působit 30 minut. Silné znečištění nejprve mechanicky odstraňte. Hračky, předměty a plochy, které přichází do styku s potravinami, opláchněte po 30 minutách pitnou vodou.“ Z jednoho litru koncentrátu tedy získáme přibližně 10-11 l roztoku.
  • Některé běžně dostupné dezinfekce jsou dokonce již v láhvi naředěné a chceme-li plochy dezinfikovat, již je nesmíme více ředit vodou (použít 100% koncentraci). Takovým produktem je například Savo dezinfekce bez chlóru na podlahy (viz etiketa: „Na podlahy - bez dezinfekčního účinku: Na běžný úklid přidejte 1 uzávěr (50 ml) přípravku do 4 litrů vody. Není potřeba oplachovat. Na malé plochy: Při silném znečištění, nebo v případě potřeby důkladné dezinfekce, použijte přípravek bez ředění a nechte působit 15 minut. Pro srovnání s předešlými a názornou ukázku - z 1 litru produktu máme pouze 1 litr dezinfekce a do 10 l kbelíku bychom potřebovali 10 ks tohoto výrobku.

Na ředění si opravdu dávejte pozor, je to základ účinku dezinfekce.

Použijete-li dezinfekce profesionální, například Lerasept L 420, Apesin Food, které jsou schválené do potravinářství, nebo Apesin SAN, který je pro veřejné prostory, koupelny, WC a zdravotnické prostory, výrazně ušetříte finance. Za cenu 200-300 Kč budete mít 65-100 l účinné dezinfekce (tedy pouhé 2-3 Kč za litr navíc účinnější (rychlejší) dezinfekce než je běžně v maloobchodech).

Doba působení může být již od 15 sekund, jak je tomu u alkoholové dezinfekce Lerasept FP 408, které pro potravinářské provozy v tuto dobu obzvláště doporučuji. U chlórových dezinfekcí se pohybujeme v době 30-60 min. nutného působení. Doba působení je různá jak u běžných, tak také u koncentrovaných dezinfekcí a odvíjí se primárně od typu účinné látky a použité koncentrace.

Tyto skutečnosti mají vliv na zmiňovanou ekonomickou stránku. Budeme-li počítat cenu za mycí dávku, litr roztoku, který má požadovaný dezinfekční účinek, a cenu za dobu strávenou úklidem pracovníka, zjistíme, že profesionální produkty nám uspoří velké finanční částky. Bonusem profesionálních produktů je rychlost a kvalita mytí jak u čisticích prostředků, tak u dezinfekcí s čisticími schopnostmi, s kterými můžete mít brilantně čisto rychleji a snadněji, jak mi z praxe pracovníci potvrzují.

Mgr. Helena Bělehrádková Schmiedová, Brimi Profi s.r.o.