Vážení zákazníci, 27. 6. - 8. 7. mohou být zásilky mírně opožděny. Děkujeme za pochopení.

Výhody profesionálních čisticích produktů

Oslovili jsme vedoucí několika školních jídelen s dotazem, jaké prostředky používají k sanitaci v jejich provozu. Přinášíme vám široký výčet produktů z provozů čtyř školních jídelen, abyste i vy měli možnost objektivního posouzení a srovnání s prostředky, které používáte ve svých provozech. Dále se zaměříme, na co si při výběru čisticích prostředků a dezinfekcí dát pozor a podíváme se na výhody profesionálních produktů.

Na každodenní úklid používají následující produkty:

Mytí nádobí – Cif, Jar.

Na mytí podlah - Lavona, Mr. Proper, Milit, Pulirapid se čpavkem, Mazlavé mýdlo, Real, Dezon na podlahy.

Čištění sporáků, konvektomatů, odmašťování hrnců - Milit a Dixi, Soda krystalická, Žabka – změkčovač na odmašťování hrnců.

Do přípravny masa na plochy - Jar expert odmašťovač.

Dezinfekce - Savo Original, Sanytol, Savo proti plísním, Frosch.

Dezinfekce pracovních ploch – Sanytol, Desprej a Alcodes.

Dezinfekce umyvadel + WC (v denní místnosti) - Domestos

Octový čistič na lednice, odpadkové koše, obklady a vodovodní baterie. Mytí oken – Clin, Iron.

 

Snahou celého vzdělávání v oblasti školních jídelen a školního stravování je přinést odborné rady do praxe s cílem připravit pro strávníka nejen chutná jídla, ale také zdravá.

Tato skutečnost velmi úzce souvisí s možnou kontaminací jídel chemikáliemi, které se používají právě k čištění. Kontaminace vzniká nevhodným použitím nebo nesprávným výběrem čisticích prostředků, které nejsou vhodné pro použití v kuchyních. Dobře provedená sanitace znamená zabránění přenosu škodlivých mikroorganismů a také chemických látek z úklidu. Výběr produktů vhodných do potravinářských provozů je proto správným krokem k čištění kuchyní.

Z praxe víte, jaké čisticí prostředky používáte a na co jste zvyklí například i z domácnosti. Ve školních kuchyních a především v těch velkokapacitních je běžné, že používáte profesionální vybavení a přístroje, které vám šetří čas, práci a jsou funkční. Používáte také profesionální čisticí prostředky, které nabízí podobné úspory a výhody? Právě ve školních kuchyních má výběr těchto čistidel svoje opodstatnění.

U velkokapacitních kuchyní je běžné, že používáte profesionální vybavení a přístroje, které vám šetří čas, práci a jsou funkční. Používáte také profesionální čisticí prostředky, které nabízí podobné úspory a výhody?

Obzvláště v tuto dobu, kdy se situace přizpůsobuje koronavirové epidemii, je dezinfekce důležitá. Zcela upřímně, například čištění octovou vodou nemá takovou účinnost jako profesionální dezinfekce.

Základem dezinfekcí je jejich účinnost. Musíme znát:

  • Proti čemu jsou účinné (bakterie, plísně, kvasinky, viry).
  • Na jaké povrchy je lze použít.
  • Při jaké teplotě a za jakých podmínek působí.
  • Jaká je nezbytná doba působení.
  • Zda se zakoupený dezinfekční produkt ředí nebo je již k přímému použití.

Dále potřebujeme, aby čištěná plocha byla omytá, tedy bez velkých zbytků potravin nebo jiného znečištění, které by mělo negativní vliv na účinnost dezinfekce.

  • Budeme-li dezinfikovat plochy s velkým nánosem vodního kamene, je nutné vodní kámen nejprve rozpustit čističem.
  • Mastné plochy, nánosy připečených zbytků narušíme např. kartáčem a rozpustíme odmašťovačem.
  • Nikdy nemíchejte dezinfekci a čistič dohromady. Máme-li dezinfekci, nikoli dezinfekční čistič, musíme přípravky použít odděleně. Nejprve se plocha omyje čisticím přípravkem, poté je nutný oplach čistou vodou a teprve následně se provede samostatně dezinfekce. Smícháním dezinfekce a čistidla mohou vzniknout nebezpečné látky. V praxi se často setkávám s tímto zdraví škodlivým postupem. Pracovníci se domnívají, že mixováním více přípravků vytvoří účinnější prostředek, bohužel si tímto v první řadě kazí své zdraví. Velmi často se míchá přípravek Savo například s Jarem nebo Domestosem. Na etiketě produktu Savo se ovšem dozvíte, že se nesmí s ničím jiným míchat, protože se uvolňuje nebezpečný chlór, který narušuje vážným způsobem dýchací ústrojí.
  • Jednodušším řešením jsou čisticí dezinfekce s vlastnostmi odmaštění nebo rozpuštění vodního kamene při současné dezinfekci. Tedy dvě funkce - čištění a dezinfekce - jsou vlastnostmi jednoho produktu. U těchto přípravků je zpravidla nutný oplach čistou vodou tam, kde manipulujeme s potravinami.

Podíváme se nyní na výhody, které nabízí profesionální čisticí a dezinfekční prostředky:

  1. Základní a přesné informace o použití, které byste měli mít od dodavatele nebo výrobce k dispozici. Jedná se o bezpečnostní listy a technické listy, z nichž se dozvíte, jaké podmínky a postupy se mají dodržet, aby dezinfekce byla skutečně účinná. Špatnými postupy se tvoří větší problémy. Například nedodržením doporučeného dávkování se tvoří biofilmy a vzniká rezistence mikroorganismů.

U běžně dostupných produktů z drogérií se mnohdy nedozvíme podrobnější informace, které bychom měli znát. Bezpečnostní list zde není nabídnut jako součást produktu a vy si jej musíte dohledat. U profesionálních prodejců jsou tyto dokumenty často dostupné na jejich webu.

  1. Pracovní postup a vhodnost použití. Jelikož sledujeme mnoho hledisek, co dezinfekce umí, a ne vždy se vše vleze na etiketu malého balení, potřebujeme doplňující dokumenty, kterými jsou nejen bezpečnostní, ale také technické listy. V technickém listu se dozvíme o vhodnosti použití na různé materiály, které čistíme, či data o tom, zda je dezinfekce schválená do potravinářství. Získáme také informace, jaký musí být zachován postup během dezinfikování a po něm (např. oplach vodou).

Nejen u profesionálních, ale i u běžně prodávaných produktů musíme znát, kde je můžeme a kde je naopak nesmíme použít. Například chlórové přípravky nesmí být používány na linoleum. Domestos nebo Fixinela obdobně jako produkty s vůněmi jsou někdy použity u kuchyňských ploch, přestože jsou určeny do sanitárních prostor a WC a do potravinářského sektoru nepatří.

  1. Ředění a doba působení jsou hlavními argumenty, které mají vliv nejen na účinnost, ale také na ekonomickou stránku úklidu.

Profesionální produkty jsou zpravidla koncentrované a jsou určeny k ředění. To zaručuje jejich vysokou účinnost jak při čištění, tak při dezinfekci.

  • Doporučená koncentrace roztoku z profesionálních produktů je většinou kolem 1-5% (může se lišit). Ředěním tak z jednoho litru koncentrátu získáme až 100 litrů roztoku.
  • Běžně dostupné dezinfekce jsou méně koncentrované, musíme použít 1-2 litry produktu Savo original k 9 litrům vody (zhruba 15% koncentrace) viz etiketa produktu Dezinfekce povrchů: Na podlahy, kuchyně, sanitární předměty a sanitární keramiku použijte roztok 2 l přípravku Savo original a 9 l vody, nechte působit 30 minut. Silné znečištění nejprve mechanicky odstraňte. Hračky, předměty a plochy, které přichází do styku s potravinami, opláchněte po 30 minutách pitnou vodou.“ Z jednoho litru koncentrátu tedy získáme přibližně 10-11 l roztoku.
  • Některé běžně dostupné dezinfekce jsou dokonce již v láhvi naředěné a chceme-li plochy dezinfikovat, již je nesmíme více ředit vodou (použít 100% koncentraci). Takovým produktem je například Savo dezinfekce bez chlóru na podlahy (viz etiketa: „Na podlahy - bez dezinfekčního účinku: Na běžný úklid přidejte 1 uzávěr (50 ml) přípravku do 4 litrů vody. Není potřeba oplachovat. Na malé plochy: Při silném znečištění, nebo v případě potřeby důkladné dezinfekce, použijte přípravek bez ředění a nechte působit 15 minut. Pro srovnání s předešlými a názornou ukázku - z 1 litru produktu máme pouze 1 litr dezinfekce a do 10 l kbelíku bychom potřebovali 10 ks tohoto výrobku.

Na ředění si opravdu dávejte pozor, je to základ účinku dezinfekce.

Použijete-li dezinfekce profesionální, například Lerasept L 420, Apesin Food, které jsou schválené do potravinářství, nebo Apesin SAN, který je pro veřejné prostory, koupelny, WC a zdravotnické prostory, výrazně ušetříte finance. Za cenu 200-300 Kč budete mít 65-100 l účinné dezinfekce (tedy pouhé 2-3 Kč za litr navíc účinnější (rychlejší) dezinfekce než je běžně v maloobchodech).

Doba působení může být již od 15 sekund, jak je tomu u alkoholové dezinfekce Lerasept FP 408, které pro potravinářské provozy v tuto dobu obzvláště doporučuji. U chlórových dezinfekcí se pohybujeme v době 30-60 min. nutného působení. Doba působení je různá jak u běžných, tak také u koncentrovaných dezinfekcí a odvíjí se primárně od typu účinné látky a použité koncentrace.

Tyto skutečnosti mají vliv na zmiňovanou ekonomickou stránku. Budeme-li počítat cenu za mycí dávku, litr roztoku, který má požadovaný dezinfekční účinek, a cenu za dobu strávenou úklidem pracovníka, zjistíme, že profesionální produkty nám uspoří velké finanční částky. Bonusem profesionálních produktů je rychlost a kvalita mytí jak u čisticích prostředků, tak u dezinfekcí s čisticími schopnostmi, s kterými můžete mít brilantně čisto rychleji a snadněji, jak mi z praxe pracovníci potvrzují.

Mgr. Helena Bělehrádková Schmiedová, Brimi Profi s.r.o.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení